c-Order

Megbízhatóság, technológia

Mi történik, ha megszakad az internetkapcsolat?

Az internetkapcsolat megszakadása a c-Order számára nem jelent problémát, az értékesítési folyamatokat nem zavarja meg. Ez kiemelten fontos az olyan üzletek számára, ahol nagy a forgalom, és gyorsan kell dolgozni.

Internetkapcsolat természetesen szükséges a központi rendszerrel való szinkronizációhoz és az NTAK jelentések elküldéséhez is. Ha a központban módosítunk termék adatokat, árakat, készlet mennyiséget, stb. az információk csak működő kapcsolat mellett frissülnek a terminálokon. Ehhez azonban elegendő egy gyengébb internetkapcsolat is, így a c-Order sikerrel használható olyan területeken is, ahol nem elérhető nagy megbízhatóságú és gyors kapcsolat.

Hol vannak tárolva a program adatai?

A c-Order terminál programok egy telephelyen egy közös helyi adatbázisba dolgoznak, majd az itt tárolt adatok egy része felküldésre kerül a felhő alapú központi rendszerünkbe. A felhőben található adatokról rendszeresen biztonsági mentés készül.

A fontosabb törzs adatok, mint pl. a termék és vevő adatok így több helyen is meg vannak, egy esetleges telephelyi hardver hiba miatti adatvesztés sem jelent komoly gondot, az adatok visszaállíthatóak a hibás eszköz cseréje után.

Milyen hardver igénye van a c-Ordernek?

Bármely nem túl régi mini-pc elegendő lehet a terminál program futtatásához. Vendéglátó egységekbe, illetve hasonlóan forgalmas helyekre azonban POS terminál gépeket ajánlunk használni, amelyek jobban ellenállnak a mechanikai sérüléseknek, szennyeződéseknek, párának stb. - tapasztalataink alapján ezek hosszú távon sokkal megbízhatóbbak.

Pénztárgéppel vagy adóügyi nyomtatóval való összekapcsolás esetén erősen javasolt olyan gépeket használni, amelyen található alaplapi soros port (pénztárgéphez egy, adóügyi nyomtatóhoz legalább kettő), az USB átalakítókkal gyakran lépnek fel problémák.

A program érintőképernyős használatra van optimalizálva, de hagyományos képernyővel, billentyűzettel, egérrel is használható.

Használható a c-Order vonalkód olvasóval?

Természetesen igen, vonalkód olvasóval az eladó felületen és leltárazáskor is lehet termékeket beazonosítani.

Jogszabályi megfelelőség

Képes szabályos nyugtát adni a c-Order?

Igen, ha adóügyi nyomtató egységgel van összekötve. A rendelések lezárása után a programba integrált pénztárgép funkciók segítenek a gyors nyugta vagy egyszerűsített számla kiállításában.

Összeköthető pénztárgéppel a c-Order?

Igen, összeköthető.
Többféle megoldást is kínálunk:

 • Adóügyi nyomtatóval: az adóügyi nyomtató pénztárgépként működik. Ebben az esetben Önnek elég a programban fizettetnie egy rendelést, a nyomtató automatikusan kiállítja a nyugtát vagy akár egyszerűsített számlát.
 • Online PLU: Ilyen üzemmódban a rendelések lezáráskor sorszámot kapnak, amelyet a pénztárgépbe beütve egyszerű, vagy tételes nyugtát tudunk kiállítani. Jelenleg a SAM4S típusú online pénztárgépek támogatottak
 • QR Kód alapú összekötés: Ebben az üzemmódban a pénztárgép hasonlóan működik, mint egy adóügyi nyomtató. Jelenleg SAM4S, a Fiscat Neon és CashCube QR képes pénztárgépei támogatottak.

Kezel a c-Order elviteles és helyben fogyasztásos áfát?

Igen, minden terméknél rögzíthető, hogy elvitel vagy helyben fogyasztás esetén milyen áfakörrel kell számolnia a rendszernek.
Az értékesítő felületen tételesen beállítható, hogy az adott termék elvitelre vagy helyben fogyasztásra kerül a rendelésre.

NTAK adatszolgáltatás

Mi az az NTAK adatszolgáltatás?

Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK).

Magyar Turisztikai Ügynökség felügyelete alatt működő digitális platform lehetővé teszi, hogy valós időben legyen látható az ország összes vendéglátóhelyének anonim, forgalmi statisztikai adata. Az érkező adatokból elemzések készülnek a turisztikai szakma támogatásához szükséges adatvezérelt döntések kialakításához. A területileg illetékes önkormányzatok és a NAV is rálát a számukra releváns adatkörökre.

Kinek kell regisztrálnia az NTAK-ba?

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján minden, Magyarországon működő vendéglátó üzlet üzemeltetőjének regisztrálnia kell üzletét az NTAK rendszerbe.

Kinek kell adatot szolgáltatnia az NTAK-ba?

az adatszolgáltatás megkezdését a jogszabály a 2022-es árbevételtől teszi függővé:
- 100 millió forint árbevételt elérő vagy meghaladó vendéglátó egységek számára 2023.07.01 -től,
- 100 millió forint árbevétel alatti vendéglátó egységek számára 2024.01.01 -től.
- A 12 millió forint árbevételt el nem érő vendéglátó egységeknek az NTAK adatszolgáltatás nem lesz kötelező.
Ennek megfelelően az arra kötelezett szolgáltatóknak legkésőbb az adatszolgáltatás megkezdéséig rendelkezniük kell NTAK regisztrációval, valamint az adatszolgáltatás teljesítésére alkalmas vendéglátó szoftverrel is.
A c-Order alkalmas az adatszolgáltatás teljesítésére.

Az adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzletek típusai:

 • étterem
 • büfé
 • cukrászda
 • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely
 • italüzlet, bár
 • zenés-táncos szórakozóhely
 • gyorsétterem
 • alkalmi vendéglátóhely
A munkahelyi/közétkeztetés, a rendezvényi étkeztetés, és a mozgó vendéglátóhely besorolással rendelkező üzletek nem kötelezettek az adatszolgáltatásra, de az NTAK rendszerbe ezeket is regisztrálni kell.

Megrendelés

Hogyan tudom megrendelni a c-Ordert?

Bátran vegye fel velünk a kapcsolatot, keressen bennünket telefonon vagy e-mail címünkön.

Kell telepíteni a c-Ordert?

Igen, a terminálokra telepíteni kell a c-Order programot, nem böngészős alkalmazás. Ez azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy az internet kapcsolat megszakadásakor is működőképes rendszert kapjunk.

A program telepítését és a szükséges hardver eszközök összeállítását rendszerint kollégáink végzik el a helyszínen.

Hibaelhárítás

A vevőkijelző nem működik. Mit csináljak?

Először is nézd meg, hogy be van e kapcsolva. A billenőkapcsolót a vevőkijelző talpán találod. Ha a kapcsoló 0 állásban van, akkor kapcsold át I állásba. Ha a kapcsoló I állásban van, akkor kapcsold ki (állítsd 0 állásba), várj néhány másodpercet és kapcsold vissza.

Ha a kijelző továbbra sem működik, akkor győződj meg róla, hogy bekapcsoláskor felvillan e a kijelzőn valamilyen felirat.

 • Ha igen, akkor a kijelző működőképes, valószínüleg szoftveres hiba lesz, olvasd el a következő kérdést.
 • Ha nem villan fel semmi, a kijelző sötét, akkor ellenőrizd, hogy a tápkábel be van e dugva a konnektorba és a kijelző talpába egyaránt. Kövesd végig a kábelt. Ellenőrizd, hogy van e áram a konnektorban, nem lazult e ki valamelyik csatlakozó. Ha minden kábel be van dugva, van áram, és akkor sem jelenik meg semmi a kijelzőn, illetve bekapcsoláskor sem villan fel semmilyen felirat, akkor hívd 0-24 ügyfélszolgálatunk.

A vevőkijelző látszólag működik, a kijelzőn van felirat, de a program mégis azt írja, hogy a vevőkijelző nem csatlakozik. Mit csináljak?

Győződj meg róla, hogy az adatkábel (általában fekete soros kábel) csatlakozik e a terminálhoz (számítógép monitor) és a vevőkijelzőhöz is. Ellenőrizd, hogy a csatlakozók nem lazultak e ki.

Kapcsold ki a vevőkijelzőt, várj néhány másodpercet és kapcsold be újra.

Indítsd újra az illesztőprogramot. Pénztárgép menü (pénztárgép ikon a jobb felső sarokban) -> Egyéb műveletek -> Illesztőprogram újraindítása

Ha nem oldotta meg a problémát, akkor indítsd újra a c-Order programot. Menu ( menu ) -> Kilépés, majd az asztalon a c-Order ikonra duplán rábökve indítsd el.

Ha ez sem javítja meg, akkor indítsd újra a terminált (számítógép monitor)

Nem tudok napot nyitni.

 • Adóügyi nyomtatóval összekötött rendszer esetén ellenőrizd, hogy a nyomtató és a vevőkijelző be van e kapcsolva.
 • Ellenőrizd, hogy a nyomtatón zölden világít e a bekapcsolt állapotot jelző LED. Ellenőrizd, hogy a vevőkijelzőn bekapcsoláskor felvillan e valamilyen felirat.
 • Ha a nyomtató és a vevőkijelző is be van kapcsolva, akkor indítsd újra őket. (kikapcsolás, majd bekapcsolás)

Nem megfelelő összeggel nyitottam napot. Hogyan javíthatom?

 • Amennyiben nem megfelelő összeggel nyitottál napot, akkor pénz befizetés vagy pénz kivét bizonylattal korrigálhatod. Adóügyi nyomtatós rendszer esetén a pénztárgép menüben találod mindkét lehetőséget.

Nem tudok nyugtát kiállítani.

 • Az üzlet nincs nyitva - Nyugta kiállításához az NTAK adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátóegységeknek üzleti napot kell nyitniuk. Nyomj rá a felső sávban található kék ajtó ikonra. Ez után beállíthatod az üzleti nap nyitásának időpontját, alapértelmezésben ez az aktuális időpont. Nyisd meg az üzleti napot. Az ajtó ikon színe zöldre vált.
 • A rendelés lezárásához új üzleti napot kell nyitni, a jelenleg megnyitott üzleti nap tárgynapjának kezdete óta több mint 36 óra telt el. - Ahogyan a hibajelzés írja, túl rég óta van nyitva az üzleti nap. Lehetséges, hogy elfelejtették az előző napot lezárni. Új üzleti napot kell nyini. Nyomj rá a felső sávban lévő ajtó ikonra. A megjelenő párbeszéd panelen értelemszerűen zárd le az üzleti napot. Ismét nyomj rá az ajtó ikonra, majd nyiss új üzleti napot.
 • A pénztárgép több, mint 24 órája nyitva van - A pénztárgépet legfeljebb 24 óránként zárni kell. Adóügyi nyomtató esetén nyomjon rá a felső sávban lévő pénztárgép ikonra. Válaszd a "Nap zárás" gombot. Hagyd jóvá a megjelenő párbeszéd panelen a napi összefoglaló jelentést. A nyomtató kinyomtatja a nap zárás bizonylatot. Ismét nyomj rá a pénztárgép ikonra. A megjelenő pénztárgép menüben válaszd a "Nap nyitás" lehetőséget.

Nem jelenik meg a képernyő billentyűzet. Mit tegyek?

Régebbi Windows 10 és régebbi c-Order verzióknál ez előfordul. Frissíteni kell az operációs rendszert és/vagy a c-Ordert. Amennyiben segítségre van szükséged, hívd ügyfélszolgálatunk.

Nem működik a Kategória nézet. Állandóan a Gyorskódos nézet jelenik meg. Véletlenszerű tételek jelennek meg a rendelésen.

Amennyiben billentyűzet vagy numerikus billentyűzet van csatlakoztatva a rendszerhez, elképzelhető, hogy valamelyik gomb beragadt, vagy valami hozzáér és benyomódott.
Amennyiben vonalkód olvasó van csatlakoztatva a rendszerhez, elképzelhető, hogy a leolvasó gombja benyomódott. Ha állványon van, vedd le az állványról, ellenőrizd a gombját és óvatosan helyezd vissza.

Papírelfogyást jelez a rendszer, pedig még van a nyomtatóban papír.

Nyisd fel a nyomtató fedelét. Vedd ki a papírt, majd helyezd vissza. A papír érzékelő a jobb oldalán van, igazítsd a papírt a jobb oldalra.

Előfordul, amikor már kevés a papír a tekercsen, hogy nincs elég nagy súlya, és tévesen papír elfogyást érzékel. Ha nem szeretnéd kicserélni egy új tekercsre, szeretnéd a maradék papírt is elhasználni, egy kis trükkel megoldható: Helyezz egy teli tekercs papírt a kisebbik tekercs tetejére.

Nem tudom lenyomni a nyomtató fedelének nyitó gombját.

Próbáld erősebben. Nem viccelek, a gombot a közepén kell nyomni, lefelé, ERŐSEN. Ne félj, nem fogod eltörni.

Nem tudom felnyitni / lecsukni a nyomtató tetejét.

Sajnos ritkán előfordul, hogy a nyomtató nem megfelelően húzza vissza a vágókést és ez megakadályozza a tetejének lecsukását illetve felnyitását. Egy fogaskerék tekerésével a kés visszahúzható a helyére. Ehhez le kell venned a nyomtató elején lévő takaró panelt. Nyomd le a fedél nyitó gombot, majd húzd magadfelé a nyomtató elején a felső részét. Ha levetted, látni fogsz egy fehér fogaskereket. Ennek a tekerésével a kés visszahúzható a helyére. Az alábbi videó segítségedre lesz, hogy mit csinálj.

Időnként előfordul, hogy a fenti megoldás nem vezet eredményre és a kés továbbra is kinn marad, vagy elakad. Ilyenkor meg lehet próbálkozni a kés alatti lemez széleinek óvatos meghajtásával, mivel néha ezen akad fenn a kés.

Hogyan tudok nyugtát sztornózni?

Nyugtát csak ugyanazon az adóügyi napon belül lehet sztornózni. Adóügyi napnak egy pénztárnyitás és pénztárzárás közti időszakot nevezünk.

 • Nyisd vissza a rendelést.
  Amennyiben az utolsó néhány rendelés egyikét szeretnéd sztornózni visszanyithatod a képernyő bal felső részén található rendelés azonosító számra bökve. A régebbi rendeléseket a Menu->Rendelések menüpontban találod meg.
 • Amennyiben valóban készült már nyugta a rendelésről, akkor a bal oldalon találsz egy Nugyta Sztornózása gombot.
 • A megjelenő ablakban ki kell választanod a sztornózás okát és ki kell töltened a vevő adataival. Ha az értékesítő rontott el valamit, akkor az ő adatait add meg, vagy a sajátodat.
 • Jóváhagyást követően az adóügyi nyomtató két példányban nyomtat sztornó bizonylatot. Egyik példány a vevőé, másik a tied.

Furán viselkedik a rendszer, olyanokat csinál, amit nem akartam, például nem reagál a képernyő az érintésre vagy magától lezárja a nyugtát esetleg véletlenszerű tételek kerülnek a rendelésre. Mi lehet a baj?

Ellenőrizd a billentyűzetet: Gyakran előfordul, hogy ha billentyűzet van a gépre kötve (számbillentyűzet vagy teljes billentyűzet), akkor annak valamelyik gombja, jellemzően az ENTER "beragad". Általában rátesznek valamit, vagy porvédelem miatt befóliázzák vagy szatyorba rakják, esetleg zsírosodik, szennyeződik annyira, hogy attól beragad egy gomb. Ha valamelyik gomb folyamatosan benyomódik, akkor fura dolgokat művel a rendszer.

Ellenőrizd a kijelzőt (monitort): Lehet, hogy a képernyő annyira zsíros, vagy esetleg vizes, hogy a rendszer úgy érzékeli, mintha megnyomnák. Kapcsold ki, majd enyhén nedves törlőkendővel tisztítsd meg.

Blokkolták a pénztárgépet / nyomtatót, blokkolt állapotban van. Nem tudok nyugtát nyomtatni. Mit tegyek?

Ha kaptál olyan üzenetet (nyomtatott a pénztárgép / nyomtató), ami úgy kezdődik, hogy - "Tisztelt üzemeltető! Az Áfa tv. 178. § (1a) bekezdése szerint (...) hírközlési szolgáltató tájékoztatta a NAV-ot a (...) szolgáltatás korlátozásáról, szüneteltetéséről... - , akkor valószínűleg nem fizetted be a Mobil Adat számlát.
Amennyiben így van, akkor első teendőd, hogy fizesd be. A blokkolás feloldása 24 órán belül - tapasztalataink szerint néhány órán belül - automatikusan megtörténik. Sajnos ezt a folyamatot azzal sem tudod felgyorsítani, ha elküldöd a befizetési bizonylatot.
Ha biztos vagy benne, hogy nincs elmaradásod a Mobil Adat számlákkal, akkor hívd ügyfélszolgálatunk, segítünk kideríteni a blokkolás okát.